Hur går det till? Något om arbetsprocessen

Haglund arkitektur jobbar ofta med privatpersoner och små beställare som kanske aldrig har anlitat en arkitekt förut. Jag vill därför berätta om hur ett typiskt projekt kan gå till.

När ni har kontaktat mig och översiktligt beskrivit vad ni har för planer bokar vi in en tid för en första konsultation. Vi ses antingen på mitt kontor, eller så kommer jag ut till ert hem eller er tomt. Även möten på kvällstid brukar gå att ordna. Där diskuterar vi era idéer och behov och vad man skulle kunna göra på platsen. Jag kan då också berätta mer om processen som väntar och ungefär vad det kommer att kosta. Efter konsultationen lämnar jag en offert eller en uppdragsbekräftelse.

Om ni bestämmer er för att köpa mina tjänster, börjar jag sedan arbeta på en skiss utifrån era önskemål, platsens förutsättningar och gällande bestämmelser. När jag har ett eller flera alternativ att presentera så återkommer jag till er för att diskutera skisserna.

Jag fortsätter sedan att utveckla den skiss ni tyckte bäst om utifrån era synpunkter och gör mer detaljerade ritningar. När vi har ett förslag som alla är nöjda med tar jag fram bygglovshandlingar och förfrågningsunderlag, och hjälper er att söka bygglov och hitta byggare.

Här kan ett vanligt uppdrag vara över för min del. Många byggfirmor erbjuder s.k. totalentrepenad, där de själva låta upprätta konstruktionsritningar och övriga bygghandlingar samt väljer byggvaror och leverantörer. Jag rekomenderar ändå att ni låter mig jobba vidare med projektet och hjälper till att välja material och rita igenom alla detaljer. På så sätt släpper ni inte kontrollen över det arkitektoniska slutresultatet och ni får en genomtänkt och mer omsorgsfull gestaltning av byggnaden.

Gott arkitektarbete är en investering som lönar sig och leder till ett bättre slutresultat. Jag vill gärna hjälpa er att lotsa ert projekt hela vägen in i hamn.

Vänliga hälsningar - Joakim Haglund

Kontakta mig för att boka in en fri konsultation >>